Foto: Anders Wiklund/TT

Höstlöv gör att cyklister lever farligt

Publicerad

Höstens löv kan vara vackra men förrädiska, i alla fall för cyklister. En nedförsbacke, kurva, blöta löv och risken för en olycka är stor.

– Det kan bli väldigt halt och allvarliga skador, effekten är densamma som vid ishalka, säger forskaren Anna Niska vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Tillsammans med en kollega har hon tittat på orsaker till allvarliga skador kring just cykelolyckor. Statistiskt beror bara två procent av rapporterade olyckor på grund av lövhalka.

– Det kan låta lite, men om man betänker hur kort tid det handlar om under året som det inträffar så är det ganska stor andel ändå, säger Anna Niska.

Av alla cykelolyckor i oktober månad 2007-2012 berodde elva procent på lövhalka. Sedan kryper det ned till sju respektive en procent i november och december.

För cyklister handlar det om att vara uppmärksamma, för entrepenörer att underhålla cykelbanorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.