Nu är flickan med den röda kjolen som stals för ett år sedan återfunnen. Foto: Växjö kommun

Växjös bronsflicka har hittat hem – sliten men välbehållen

Uppdaterad
Publicerad

Hela ansiktet förmedlar mildhet och kärlek, det säger Växjös kommunchef Monica Skagne om bronsflickan med den röda kjolen som ingår i konstverket ”alla är” av konstnären Torbjörn Johansson och som nu har återfunnits efter nästan ett år på flykt.

Det var i april förra året som någon sågade bort två av statyerna i konstverket ”Alla är” som står uppradade som en liten familj vid Växjösjön. En av de lite större figurerna hittades efter en tid av några barn som lekte i skogen där de hittade statyn nedgrävd. Men flickan med den röda kjolen fick alltså vänta nästan ett helt år innan hon kom tillbaka.

Kommunchefen i Växjö, Monica Skagne, blev glad när hon fick ett samtal från Smålandsposten om att någon hade lämnat in bronsflickan till tidningens redaktion.

Vågade först inte tro att det var sant

– Jag blev jätteglad men var först osäker om jag skulle våga tro på det, vi har fått anonyma tips sedan en månad tillbaka och de har inte givit något så det var med glädje men med en liten osäkerhet som vi tog emot nyheten, säger Monica Skagne.

Monica Skagne har i dag inga tankar om var flickan kan ha varit under den här tiden

Det dåliga samvetet tog över

– Man kan bara spekulera om att någon kanske fick ändrade tankar. Man kanske trodde att man kunde göra en egen vinning, men så tog det dåliga samvetet över och så ville personen lämna tillbaka statyn.

Flickan var förutom några mindre skavanker i färgen på kjolen och på flätorna helt välbehållen. Det finns idag inga tankar om att ersätta den nya bronsskulpturen av flickan som står vid Växjösjön med den nu återfunna skulpturen säger Monica Skagne.

Vill visa konstnären respekt

– Vi kommer att kontakta konstnären Torbjörn Johansson och fråga honom om han har några tankar om hur flickan ska användas, vi vill visa honom respekt. Vi ska ta oss en funderare på en plats så att så många som möjligt kan få ta del av henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.