Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu kan företagen höja elpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten ger elnätsföretagen rätt i tvisten med Energimarknadsinspektionen (EI). Det innebär att företagen nu har möjlighet att höja elpriserna för sina kunder.

Förvaltningsrätten i Linköping har beslutat att det var fel av Energimarknadsinspektionen (EI) att använda sig av en övergångsmetod när de räknade fram vilka intäktsramar elnätsföretagen hade att hålla sig till under perioden 2012-2015.

Vidare har förvaltningsrätten fastställt att beräkningen av en rimlig avkastning för företagen ska ske med en real kalkylränta före skatt på 6,5 procent.

El-priset kan öka

EI använde den så kallade övergångsmetoden därför att man ansåg att den schablonmetod man annars skulle använda skulle ge de flesta av nätföretagen för höga inkomster i förhållande till deras historiska intäkter.

EI menade att detta kunde leda till omotiverat höga avgiftsökningar för elkunderna. Därför använde man en övergångsmetod-vilket man nu får bakläxa på.

87 av landets elnätsföretag hade överklagat EI:s beslut om intäktsramar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El-priset kan öka

Mer i ämnet