Region Kronoberg öppnar upp vaccinbokning för alla i riskgrupp från 18 år. Foto: Johan Nilsson / TT

Nu kan riskgrupp från 18 år boka vaccin i Kalmar län – Kronoberg öppnar nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinering rullar på, och nu öppnas bokningen för alla mellan 18 och 59 som befinner sig i någon av riskgrupperna i Kalmar län. Kronoberg öppnar den bokningen nästa vecka.

I ett pressmeddelande skriver Region Kalmar på fredagen att vaccinationstäckningen är hög i länet. 71 598 personer har nu fått en första dos i länet, varav 67 080 personer är folkbokförda i länet.

Det innebär att 34 procent av den vuxna befolkningen nu har fått en första spruta, och nu anser alltså regionen att det är läge att öppna upp bokningen för samtliga personer över 18 i riskgrupp.

Kronoberg följer efter nästa vecka

Även Kronoberg är på gång i den riskgruppen, men här öppnar man upp bokningen först nästa vecka meddela man på en presskonferens under fredagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Kalmar län. Foto: SVT/Kaisa Lappalainen
  • Personer som kontrolleras i sjukvården för kronisk hjärt- och kärlsjukdom, stroke eller högt blodtryck.
  • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma. Det gäller de som kontrolleras i sjukvården för lungsjukdom. För astma endast om personen kontrolleras på sjukhusmottagning eller har behövt uppsöka vården akut för astma under senaste året.
  • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation. Detta gäller de som har nedsatt lungfunktion konstaterad i sjukvården eller har en sjukdom/funktionshinder som medför att de har svårt att hosta upp slem.
  • Extrem fetma (personer med BMI över 40).
  • Kronisk lever- eller njursvikt. Detta gäller de som kontrolleras i sjukvården.
  • Diabetes typ 1 och typ 2.
  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling. Detta gäller de som av sjukvården fått veta att du är särskilt infektionskänslig på grund av sjukdom eller behandling.
  • Downs syndrom.
  • Personer med svårighet att förstå och följa råd om smittskyddande åtgärder. Det gäller personer med demenssjukdom eller en kognitiv/psykisk funktionsnedsättning, exempelvis utvecklingsstörning eller kronisk psykossjukdom. Även personer i socialt utsatta situationer omfattas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet