Ludvig Mårtenson Kalmar hc back och Andreas Henriksson målvakt var med på invigningen av Fritidsbanken. Foto: SVT/Carin Emanius

Nu öppnar Fritidsbanken i Kalmar

Publicerad

I helgen invigdes Fritidsbanken i Kalmar. Där finns möjlighet att låna utrustning för olika sport- och fritidsaktiviteter helt gratis. Det blir den fjärde Fritidsbanken i Kalmar och Kronobergs län.

För snart två år sedan öppnade den första Fritidsbanken i Småland i Hultsfred och sedan har Ljungby och Tingsryd följt efter och nu också Kalmar.

Fritidsbanken fungera som ett bibliotek med en utlåningstid på 14 dagar. Men istället för att låna böcker kan du låna sport- och fritidsprylar som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar och sällskapsspel. Till invigningen i Kalmar lyckades de få ihop omkring 1200 fritidsartiklar för utlåning.

Fokus på återbruk

Fritisbanken fokuserar på återbruk och miljö och bygger på att medborgarna lämnar in prylar som de inte längre använder.  

– Vi ser till att prylar kommer till användning igen. Sedan vill vi också skapa möjlighet för så många som möjligt att röra på sig. Det handlar självklart också om ekonomi, för hos oss är det gratis att låna, säger Mats Gunnarsson, ansvarig för Fritidsbanken på Kalmar kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.