Nu satsar Arbetsförmedlingen på egna etableringslotsar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen anställer nu personal för att kunna ha egna etableringslotsar, efter att avtal med 40 externa aktörer sagts upp i Småland och på Öland.

Det var misstankar om hot, bedrägeri, mutor och utpressning som gjorde att Arbetsförmedlingen bröt avtalen med 350 externa etableringslotsar i hela landet den 20 februari i år. I Småland och på Öland har drygt 3500 nyanlända varit knutna till 78 etableringslotsar.

Skarp kritik

Etableringslotsar är privata företag som ska coacha nyanlända personer ut på arbetsmarkanden eller till studier. Sen 2010 har Arbetsförmedlingen köpt tjänsten, men ganska snabbt kom kritik mot lotsarna som till exempel kvalitetsbrister och mutor till de arbetssökande. Men sen i höstas har misstankarna gällt grövre brottslighet. Det här gäller inte alla företagen, men tillräckligt många för att Arbetsförmedlingen skulle agera.

– Min bedömning är att vi inte längre kan garantera kvaliteten på lotsverksamheten. Vi känner också en stark oro när det gäller säkerheten för såväl våra arbetssökande som arbetsförmedlare, sa Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen i en kommentar i februari.

Stötta i sociala frågor

Uppsägningstiden med etableringslotsarna är tre månader. Det innebär att de som vill fortsätta att gå hos sin etableringslots kan göra det under uppsägningstiden

Men lotsarnas jobb ska nu tas över av de lokala arbetsförmedlingarna vilket innebär att de ska stötta i sociala frågor och hjälp till att hitta sysselsättning.

– Samtidigt som vi bemannar med egen personal planerar vi att utöka antalet platser inom folkhögskolesatsningen samt öppna upp tjänsten ”Stöd och matchning” även för deltagare inom etableringsuppdraget, säger Mikael Sjöberg.

De arbetssökande ska alltså fortsatt få möjlighet till socialt stöd som kan röra boendesituationen, hälso- och sjukvård eller familjesituation. De ska fortsatt få kontakter och nätverk mot arbetslivet i Sverige och få orientering om det svenska arbetslivets allmänna villkor och krav.

Pilotkontor

Arbetsförmedlingen har på ett antal pilotkontor under en längre tid redan utvecklat en ny yrkesroll, som ska hjälpa arbetssökande som har en så kallad etableringsplan. Erfarenheterna har varit goda, inte minst därför att denna personal har samma språk- och kulturkompetens som de arbetssökande, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer