Foto: SVT/TT

Nu ska fler provtas i Kalmar län – även de utan symptom

Publicerad

Region Kalmar län ska nu utöka smittspårningen i samhället och göra fler covid-19 test ute på arbetsplatser, för att hitta personer som bär på smitta utan att visa symtom.

– Lyckas vi bromsa smittspridningen så att den här vågen blir lite mindre, så har vi vaccinationerna i sikte. Vi har kanske nu mer än någonsin att vinna på att stoppa smittspridningen, säger Per-Åke Jarnheimer som är biträdande smittskyddsläkare i region Kalmar län.

Mobila team

Hittills har smittspårningen främst skett inom vård och omsorg, men nu vill region Kalmar län utöka den till andra verksamheter och företag. Fler mobila team ska kunna åka ut och provta. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– En del personer är smittsamma utan att ha symtom och det gäller att fånga dem. När de går hem, så bryter man smittkedjor, förklarar Per-Åke Jarnheimer.

Start inom en vecka

På region Kalmar län jobbar man nu för fullt för att få igång den utökade smittspårningen – och de hoppas att det ska var igång inom någon vecka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet