Region Kronobergs vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal säger att det är svårt att planera när förutsättningarna ändras. Foto: TT/Region Kronoberg

Nu ska Kronoberg vaccinera alla 80-plussare – först till kvarn gäller

Uppdaterad
Publicerad

Från onsdag nästa vecka kommer alla 80-plussare i regionen kunna boka tid för coronavaccin i Kronobergs län.

Vaccinationen av de äldre och personal inom omsorgen i kommunerna går framåt, hittils har över 2000 personer fått dubbla sprutor mot covid-19.

Under en presskonferens på fredagen meddelade Region Kronobergs vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal att de från och med vecka sju startar det som kallas fas 2 – med att vaccinera personer ur allmänheten som är födda 1941 eller tidigare.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

1600 doser tillgängliga

Tidsbokningen kommer öppna på onsdag nästa vecka, via 1177 eller via telefon hos vårdcentralerna.

Över 13 000 personer i regionen är över 80 – men i första skedet kommer 1600 doser finnas tillgägliga.

– Det är begränsat med tider och de kommer ta slut fort. Jag hoppas man har förståelse för det, säger Lena Andersson Nazzal.

Tre olika vaccin

Fas 1 med vaccinering av personer på särskilt boende, inom hemtjänst och omsorgspersonal kommer fortsätta parallellt, i och med att man nu har tillgång till tre olika typer av vaccin.

Äldre med kommunal omsorg kommer fortsätta få vaccin från Pfizer medan personalen kommer få det nyligen godkända vaccinet från Astra Zeneca. De äldre i fas 2 kommer få vaccin från Moderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet