Med den här farkosten ska det spridas aluminiumklorid i Växjösjöns bottensediment. Ett naturligt ämne som ska hindra närande ämnen från sjöns botten att läcka ut i vattnet. Foto: SVT

Här är farkosten som ska rädda Växjös badvatten

Publicerad

Nu påbörjas arbetet med att stoppa läckaget av fosfor från Växjösjöns botten. Ett lock av aluminiumklorid byggs upp så att inga gödande ämnen i framtiden kan läcka ut och förstöra vattnet i sjön.

Vattnet i Växjösjön har genom de senaste årens sjöreningar blivit badbart. De insatser som har gjorts handlar bland annat om muddring, där näringsrik gyttja från sjön botten pumpats bort.

Aluminiumklorid pumpas ned

Nu startar nästa stora projekt där aluminiumklorid pumpas ned i sjöns botten vilket ska minska läckaget av närande fosfor.

Växjö

Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun, håller i projektet.

– Det här är en viktig pusselbit och för att ytterligare förbättra vattnet är den helt nödvändig. Och inför framtiden är den också väldigt viktig för att stoppa läckaget av fosfor från sjöns botten, säger han.

Tidigare mycket alger i sjön

Under våren har kommunen mätt algblomningen i sjön. Resultatet av mätningen visar att algblomningen är åtta gånger större än i andra sjöar i närheten.

Arbetet beräknas vara slutfört i september. Då har man spridit ut ungefär 30 ton aluminiumklorid. Effekten av behandlingen kan märkas redan senare i sommar.

– Den största skillnaden hoppas jag ska märkas redan i augusti. Sedan är det ett önskat resultat att det under hela året kommer att vara lite lägre produktion av alger, säger Andreas Hedrén.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet