När SVT:s reporter Jan-Erik Lundberg besökte Målilla på fredagsmorgonen visade termometern redan på 31 grader. Foto: SVT/ Ricardo Garcia

Värmerekord i Målilla – 34,6 grader

Uppdaterad
Publicerad

Nu har medelhavsvärmen dragit in över Sverige och det märktes framför allt i Småland. Under fredagen slogs årets värmerekord och det var Målilla i Kalmar län som var varmast med 34,6 grader.

På flera håll i landet blev det över 30 grader varmt under fredagen och SMHI varnar för en längre period med höga temperaturer i Götaland och östra Svealand.

Rekordet från 1947

Målilla ligger ofta högt upp på värmekartan i Sverige. Rekordet på orten är från den 29 juni 1947 – då visade termometern på hela 38 grader. Fredagens 34,6 grader är den varmaste junidagen sedan 1947.

SVT:s reporter Jan-Erik Lundberg besökte Målilla på fredagsmorgonen och passade då på att fråga Målillaborna vad det tyckte om att det blir så varmt.

– De som jag pratat med verkar lite stolta över att man håller värmerekord, säger Jan-Erik Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.