Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare Region Kronoberg. Foto: Clary Kroon/SVT

Nu startar självtester för alla i Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Under nästa vecka börjar allmän provtagning i Region Kronoberg, vilket innebär att alla med symtom av covid-19 ska själva kunna genomföra ett test för aktiv smitta.

– Vi räknar med att alla som har symtom som är förenade med covid-19 ska kunna provtas någon gång nästa vecka, säger smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist.

Skillnad bland regionerna

I Region Kalmar hämtas självtesterna ut på ett av de tolv apotek som regionen samarbetar med. I Region Kronoberg kommer huvudspåret att vara egen provtagning, men skillnaden är att vårdcentralerna kommer att hantera utlämning och insamling av egentesterna.

– Vi gör lite olika i olika regioner. Exakta detaljer över vad man ska göra och vart man ska ringa kommer vi ut med på måndag, men vårdcentralerna kommer vara spindeln i nätet när det gäller de här provtagningarna, säger Christian Romin Blomkvist.

Testerna för aktiv sjukdom är gratis i hela landet efter en överenskommelse med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. 

I klippet kan du höra smittskyddsläkaren berätta mer om egentesterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.