Nu har Jordbruksverket skickat ut en varning gällande det misstänkta utbrottet av fågelinfluensan till ett 40-tal anläggningar med fjäderfän i Kalmar. Foto: TT/Bild

Nu varnas alla anläggningar med fjäderfän i Kalmar för fågelinfluensan

Publicerad

Jordbruksverket har nyligen skickat ut ett massmejl och varnar om den misstänkta fågelinfluensan till alla registrerade fjäderfäanläggningar inom en radie av 10 kilometer från Kalmar.

Enligt Jordbruksverkets pressjour handlar det om ett 40-tal anläggningar. De flesta är hobbybesättningar av fjäderfän. Syftet är att påminna om säkerhetsrutinerna kring att förhindra att smittämnen sprider sig från ett misstänkt utbrott av fågelinfluensan.

Hundratals döda fåglar

I söndags meddelade Länsstyrelsen Kalmar om att över 400 döda skrattmåsar hittats döda på en ö intill Kalmar slott. Myndigheten misstänker att det rör sig om fågelinfluensan H5N1.

– Det finns inga indikationer på att någon verksamhet med fjäderfän inom tio kilometer från Kalmar har drabbats av fågelinfluensan. Det är högst troligt att det endast är skrattmåsarna som drabbats av den här sjukdomen, säger Christina Karlberg, kommunikationschef Länsstyrelsen Kalmar.

Analys inom kort

Kalmar kommun har skickat ett antal döda skrattmåsar för analys till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att bekräfta om det rör sig om fågelinfluensan.

– Provsvaren väntas komma under onsdag vid lunchtid, säger Christina Karlberg.

KLIPP: Här plockar Kalmar kommun upp de döda fåglarna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar kommun plockar upp hundratals döda och skadade fåglar på en ö utanför Kalmar slott. Fåglarna misstänks ha drabbats av fågelinfluensa. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.