Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har möjligen bidragit till något vi inte står för och vi kommer inte anlita nunnorna igen, säger Domprosten Thomas Wärfman. Foto: Diba Dehnad/SVT

Nunnor från Belarus var med på kyrkans julmarknad – anklagas för att stötta ryska armén

Publicerad

I ett tiotal år har nunnor från Belarus sålt hantverk på Svenska kyrkans julmarknad i Växjö. Nunnorna har själva uppgett att de jobbat för ett barnhem i Belarus, men nu har uppgifter framkommit om att nunnorna samlat in pengar till den ryska armén, enligt Belarus folkambassad i Sverige.

– Jag blir riktigt illa berörd av detta, säger Domprosten Thomas Wärfman.

Nunnorna som kommer från S:t Elisabeths kloster i Minsk har sålt sina handarbeten på flera olika marknader i Sverige genom åren, bland annat på Huseby julmarknad i Grimslöv utanför Alvesta, på Svenska kyrkans egna julmarknad i Växjö, men också utanför Småland.

Domprosten Thomas Wärfman är självkritisk och säger att han inte ifrågasatt deras deltagande genom åren.

– I och med Rysslands invasion av Ukraina borde vi naturligtvis ha tittat närmare på detta, det är alldeles förfärliga uppgifter, säger Thomas Wärfman.

Nunnorna tillbakavisar anklagelser

På Belarus president Alexander Lukashenkos officiella webbsida skriver han att nunnorna samlat in stöd till ryska militären vid fronten. Men nunnorna själva hävdar att anklagelserna är falska.

– Det är inte pengar till soldaterna, säger Syster Anastasia till SVT Västernorrland.

Domprosten Thomas Wärfman menar att det är svårt att kontrollera vad som stämmer eller inte, men han säger att han lärt sig en läxa till nästa gång.

– Vi har möjligen bidragit till något vi inte står för och vi kommer inte anlita dem igen, säger han.

Hör honom berätta i klippet ovan.

VIDEO: Nunnor tillbakavisar anklagelser om insamling till ryska soldater

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Självklart inte” – nunnorna tillbakavisar anklagelserna om att intäkterna från försäljningen på Selångers pilgrimscenter har gått till ryska soldater. Hör deras förklaring i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.