Foto: TT/ESA

Ny arena för E-sport i Växjö

Publicerad

En arena särskilt avsedd för E-sport kommer att byggas i Växjö. Enligt Fredrik Lidholt, en av initiativtagarna bakom arenan, vill man skapa en knutpunkt för spelande.

Det är föreningen European speedrunner asembly (ESA) som står bakom initiativet. En gammal industrilokal i Västra mark i Växjö ska bli både arena och samlingsplats för spelare. Just nu är planen att arenan ska slå upp dörrarna i november.

– Vi kommer att inreda med en scen där man kan ha uppvisning eller tävling. Sedan kommer vi att ha en öppen yta som kan anpassas beroende på vilken aktivitet som sker i arenan, säger Fredrik Lidholt från European Speedrunner Assembly.

I den nya lokalen kommer man också att ha möjlighet att spela arkadspel och annordna evenemang för brädspel.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt för e-sportens tillväxt. Vi själva och många andra har tidigare haft problem att hitta lokaler och det har inte funnits någonstans där vi kan vara. Vi vill bli en punkt som knyter samman alla föreningar, säger Fredrik Lidholt.

”Mer professionellt än pizza och energidryck”

Fredrik Lidholt berättar att man med hjälp av arenan vill syn synliggöra e-sporten för allmänheten och visa en annan bild än den av ungdomar som sitter och spelar i ett garage.

– Sporten mår bra av att vi visar att även vuxna kan utöva den och vara förebilder. Vår arena kommer inte att bli en ungdomsgård eller en efter skolan-aktivitet. Vi vill inte hamna i kategorin pizza och energidryck, utan vi vill ge ett mer professionellt sammanhang, berättar Fredrik Lidholt.

Fredrik Lidholt vill visa e-sportens profesionella sidor. Foto: ESA

Kräver mycket av utövarna

Fredrik Lidholt tycker inte att man ska klumpa ihop e-sport med andra sporter då förutsättningarna är annorlunda, men han vill lyfta upp att e-sport är något som kräver skicklighet och särskilda färdigheter.

 – E-sport kräver extremt mycket av utövarna och du behöver ha starka muskler och vara i riktigt god form för att orka sitta och spela länge. För att spela på absolut toppnivå krävs ungefär samma reaktionsförmåga som hos en formel 1-förare, säger Fredrik Lidholt.

VAD ÄR E-SPORT?

Visa
  • E-sport är en förkortning av ”elektronisk sport” och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel. Begreppet myntades i Sydkorea men har sedan dess blivit ett globalt vedertaget begrepp.
     
  • Global data visar att 191 miljoner människor spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan, av dessa är 29% kvinnor. 194 miljoner engagerar sig mer sällan men identifierar sig ändå som aktiva e-sportentusiaster. Av dessa är 39% kvinnor.

Källa: Svenska e-sportföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet