Foto: Claudio Bresciani TT/Peter Magnusson SVT

Snabba spelare ska samla pengar till välgörenhet

Publicerad

I veckan samlas några av världens mest flinka fingrar i Växjö. European speedrunner asembly (ESA) har bjudit in till ett evenemang där pengar ska samlas in till välgörenhet samtidigt som deltagarna ägnar sig åt det bästa de vet, nämligen tevespel.

De kallar sig speedrunners. Genom att dra fördel av allsköns buggar och tekniska fel strävar de mot att klara av sina favoritspel på kortast möjliga tid. Men speedrunning är inget för den försoffade. Det gäller att vara på hugget och veta exakt när man ska trycka på rätt knappar.

I veckan har ett femtiotal entusiaster samlats i Växjö. Arrangemanget fungerar som en slags stafett i spelande. Det pågår dygnet runt och alltihop sänds live på webben. Fredrik Lidholt från Växjö är en av spelfestens arrangörer.

– Det handlar egentligen om att spela så bra det bara går. Gör du ett misstag på en sekund så har du förlorat rekordet, säger han.

15.000 dollar till välgörenhet

ESA sänder live dag som natt, och publiken kan donera pengar, som sedan kommer att skänkas till Rädda barnen.

– Senast jag kollade hade vi samlat in över 15.000 dollar. Det är en bra summa, men vi hoppas på att kunna dubbla den innan vi är färdiga, säger Fredrik Lidholt.

– De som tittar kan donera pengar mot utmaningar, exempelvis att de vill att den som spelar ska öka svårighetsgraden eller döpa sin karaktär till någonting särskilt. På det sättet blir de som sitter hemma också delaktiga.

Retrospelen lockar

Tomas Abrahamsson är en av evenemangets besökare. När SVT Nyheter Småland pratar med honom spelar han ett spel som är snart 25 år gammalt, och han menar att just retrospel passar bra för speedrunning.

– Det här är ett spel som jag växt upp med och spelat mycket tillsammans med mina bröder. Därför blir det extra roligt att utmana mig själv och se hur snabbt jag kan klara det.

Tomas Abrahamsson berättar att det för en van spelare skulle ta ungefär fem timmar att klara spelet, men att han gör det på en halvtimme. Han tycker också att speedrunning är som vilken sport som helst.

– Jag brukar jämföra det med att spela fotboll. De spelar också i timtal för att bli bra. Många tycker kanske att vi är dumma som spelar samma spel om och om igen, men det är ju egentligen ingen skillnad, säger Tomas Abrahamsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer