Ny husbrand i Åseda – bara dagar efter senaste branden

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en brand i ett flerfamiljshus i Åseda. Detta bara dagar efter den senaste storbranden.

I fredags kväll brann ett annat flerfamiljshus i Åseda i Uppvidinge kommun ner till grunden. På måndagsmorgonen kom larm om en ny omfattande brand – bara 100 meter från platsen som brann ner i fredags.

– Det är ett flerfamiljshus som brinner. Det är ett äldre hus på tre våningar som står tomt, det är alltså ingen som bor där, säger Krister Holgersson – räddningschef i beredskap till SVT.

Startade på vinden

Enligt räddningstjänsten har det börjat brinna på vinden på huset, men branden ska inte ha hunnit sprida sig ner till resterande våningar.

Det finns i nuläget heller ingen spridningsrisk till omkringliggande byggnader.

– Senaste rapporten jag fått är att det är under kontroll, men man är kvar och letar glödbränder och konstruktionsbrand, säger Magnus Månsson, inre befäl på räddningstjänsten Östra Kronoberg vid 9-tiden.

Ingen misstanke om brott

Polisen har varit på plats och uppger att man kommer att skriva en anmälan om brand, men misstänker inte brott.

– Det har brunnit under taket i närheten av ett elskåp. I nuläget finns det inget som indikerar på att det ligger något brott bakom, säger Viktor Jensen som är jourhavande förundersökningsledare vid Växjöpolisen.

I fredags brann ett flerfamiljshus bara ett hundratal meter därifrån. Vad tänker ni om det?

– Då var det väl en person som använt sin fritös. Så inget tyder på att det finns några kopplingar till dagens brand, säger Viktor Jensen.

I nuläget är det oklart om polisen kommer göra någon egen teknisk undersökning på platsen utan just nu förs en dialog om brandorsak med räddningstjänsten. 

Omkring 20-30 brandmän är på plats vid huset och man uppger att man kommer att vara kvar på platsen fram till åtminstone efter lunch.

Ingen person har kommit till skada vid branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.