I Växjö kommun finns en handlingsplan för oförskämda fåglar som snor mat ur händerna på folk. Det senaste – en ny sorts fågelskrämma. Foto: Hasse Holmberg TT/ SVT

Ny fågelskrämma ska få bort oförskämda fjäderfän från centrum

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Växjö centrum har en ny sorts fågelskrämma satts upp under året. I bland annat kajornas öron ljuder lätet av rovfågel, med syftet att få kajorna att undvika platsen. Och enligt Växjö kommun har fåglarna blivit färre i centrum.

– Förhoppningen är att vi ska få ett trivsamt centrum där inte fåglarna plockar mat ur händerna på oss. För det har hänt att man kunde ha en fågel som nöp glassen ur barnens hand, säger Malin Engström, chef på tekniska förvaltningen i Växjö kommun.

Handlingsplan utformad

Kommunen har under lång tid fått in mycket klagomål på fåglar i centrum. Därför har en handlingsplan tagits fram för att få bukt med de bevingade problemen. Tillsammans med fastighetsägare och näringsliv har kommunen tagit hjälp av skadebekämpare för att utforma planen.

– Det handlar om att inte slänga skräp på marken, byta papperskorgar så att det vi slänger stannar där i och att fåglarna inte kommer åt det. Att det plockas undan på uteserveringar och att kolla av tak på fastigheter, säger Malin Engström.

Fågelskrämma uppsatt

Som ett led i att minska fåglarna i centrum har också en ny sorts fågelskrämma satts upp på ett flertal platser i stadskärnan.

– Det ska ju vara någon form av ljud som är som ett slags rovljud för dem så de inte vill sitta här. Och vi ser i år att vi har mindre problem med fåglar än vad vi hade förra året. Men vi vet ju inte riktigt vad anledningen till det är utan vi måste se det i ett längre perspektiv så att vi kan utvärdera, säger Malin Engström.

Se och hör fågelskrämman i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.