Forskarna Ian Nicholls och Per Nilsson vid Linnéuniversitetet i Kalmar har tagit fram ett nytt, mer detaljerat antikroppstest som kan svara på hur stark immunitet man är mot coronaviruset efter att ha haft det. Foto: Linnéuniversitetet/Arkiv

Nytt antikroppstest ska ge säkrare svar om immuniteten

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Linnéuniversitetet i Kalmar har forskat fram en ny plattform för att se om man har antikroppar mot covid-19. Forskningen ska ge säkrare och mer detaljerad information om graden av immunitet inom 15 minuter.

Med hjälp av den nya tekniken ska man dels kunna se hur mycket antikroppar man har mot viruset, men också vilken typ av antikroppar man har och hur starkt de kan binda sig runt coronaviruset. Detta till skillnad från dagens antikroppstester som bara visar förekomst av antikroppar eller inte.

Svar på 15 minuter

– Som ett komplement till befintlig diagnostik kan vi förvänta oss en mer nyanserad bild av hur en patients immunitet ser ut, säger Ian Nicholls, professor i kemi på Linnéuniversitet.

Med den nya tekniken ska det gå att få ett testresultat på bara 15 minuter, enligt forskarna. De samarbetar med ett företag som planerar att ansöka om diagnostiskt godkännande av det nya antikroppstestet både i Europa och i USA.

Användbart i framtiden

Resultatet av forskningen är inte bara användbart för antikroppstest för coronaviruset utan kan användas i andra liknande antikroppstest i framtiden, om det kommer nya virus.

– Det här tekniken är viktig som en generisk plattform, för att det finns risk för en ny pandemi. Då hoppas vi att den här tekniken kommer att finnas på alla sjukhus i världen. Man kan fästa viruset eller bakterien direkt på vårt sensorchip och analysera med en droppe blod, säger Teodor Aastrup, vd på företaget Attana, som utvecklar det nya antikroppstestet tillsammans med forskarna.

Hur säkert är det här testet?

– Vi vet att de resultat vi har sett är säkra. Hur väl tekniken fungerar i större sammanhang är en viktig del av en pågående utredning, säger professorn Ian Nicholls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.