Så här ser den nyupptäckta invasiva arten kamslinga ut. Foto: Mikael Svensson/Havs- och vattenmyndigheten

Ny invasiv art hittad i Kalmar län – första upptäckten i Skandinavien

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar län har hittat en ny invasiv art i Alsterån. Den vattenlevande växten kamslinga riskerar att ta över badplatser och kan sätta igen vattenintag för till exempel dricksvatten om den sprids.

Länsstyrelsens tror att kamslingan har troligen fått fäste genom att någon hällt ut akvarievatten i ån, eftersom det har varit en populär akvarieväxt.

Det är genom DNA-analys man bekräftat arten, som bland annat hittats vid Skällerydsbadet utanför Blomstermåla.

– Fyndet av kamslinga i Alsterån visar hur viktigt det är att inte släppa ut arter i vår natur som inte hör hemma där. Länsstyrelsen har redan påbörjat hanteringen och kommer nu, i och med artidentifieringen, att intensifiera arbetet under 2024, säger Helén Wåhlstrand Persson, samordnare på länsstyrelsen i Kalmar.

Hotar biologisk mångfald

Kamslinga, som är inhemsk i östra USA, kan utgöra ett hot mot biologisk mångfald genom att konkurrera ut andra växter och förändra livsmiljön i vattnet.

– Den största faran är att den kan ta över platsen där den växer. Den gör så att vi inte får ner ljus och den konkurrerar ut andra vattenlevande arter. Den kan också växa sig riklig vid badplatser, då blir det inte så trevligt att bada där, säger hon.

Växten kan också utgöra ett fysiskt hinder för fiske och båttrafik.

Första gången i Skandinavien

Det är första gången som arten upptäcks i Skandinavien. Den finns med på EU:s lista över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, odla och släppa ut i naturen. Från 2017 är den förbjuden att sälja inom EU.

fakta om kamslinga

Kamslingan är inhemsk i östra USA men har spridits till andra delar av världen av människor. Den har tidigare varit en populär akvarieväxt men klassas nu som invasiv i många länder.

Man har tidigare hittat arten i ett fåtal länder i Europa, och nu också i Skandinavien i och med fyndet i Alsterån.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.