Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Silvana har ett samordningsnummer som enligt den nya lagen ska räcka för att få kontaktkortet registrerat. Men trots det blir hon nekad registrering. Se mer i klippet. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Här nekas Silvana mobiltelefoni – nya lagen skapar problem

Uppdaterad
Publicerad

Alla oregistrerade mobilabonnemang kommer att sluta fungera i februari nästa år. Registreringen löser man enkelt med ett svenskt personnummer, men för asylsökande med comviq-abonnemang är detta omöjligt. SVT testade fem olika ombud i Växjö.

Den nya lagen, som började gälla i augusti, ska göra det svårare för kriminella att skaffa anonyma telefoner. Men kravet på identifikation ställer till det för asylsökande. SVT följde med Silvana Achire som i flera veckor försökt registrera sitt kontantkort från Tele2/Comviq

”Vi måste ha ett svenskt personnummer, annars går det inte att registrera numret”, säger comviq-ombudet på ICA Maxi i Samarkand.

– Jag måste ju ha kontakt med skola, tandläkare, läkare och riskerar att missa viktiga kallelser och få böter, det oroar mig, säger Silvana Achire.

SVT testar fem ombud i Växjö

Silvana har ett samordningsnummer som enligt den nya lagen ska räcka för att få kontantkortet registrerat. Men trots det blir hon gång på gång nekad registrering.

SVT följer med Silvana till fem olika comviq-ombud runt om i Växjö och alla svarar på liknande sätt. ”Tyvärr, vi kan inte hjälpa dig, det går inte”.

Fysiskt pass ska räcka

Utlänningar som saknar ett personnummer kan registrera ett kontantkort med sitt pass. Migrationsverket behåller dock asylsökandens pass under hela asylprocessen och Silvana har bara en passkopia som inte godtas av ombuden. Och hon kan inte lösa ut ett nytt kontantkort heller.

”Det är samma sak där, vi måste ha ett svenskt personnummer och samordningsnummer slår inte igenom i systemet”, säger ett ombud på COOP.

– De tar inte vår situation på allvar och visst känner jag mig diskriminerad, säger Silvana Achire.

Hos Comviq säger man att Silvana ska kunna registrera sitt kontantkort, och att man nu ska se över saken.

– Vi tar allvarligt på det här och vi behöver satsa på mer information gentemot ombuden, vilka är många runt om i landet. Snart kommer även kunderna kunna registrera sina kontantkort på nätet, säger Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2/Comviq.

KLIPP: Comviq om problemen: ”Är bedrövligt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Comviqs kommunikationschef Fredrik Hallstan lovar bättring framöver. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.