Ny metod minskar risk för utbrändhet Foto: TT/SVT

Ny metod kan minska risken för utbrändhet

Uppdaterad
Publicerad

Samtalsgrupper på arbetsplatser kan minska utmattning och stress, enligt en ny studie gjord av Linnéuniversitetet tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Nästan hälften av alla sjukskrivningar i Sverige beror på psykiska diagnoser, och stress och utmattning är några av de vanligaste orsakerna, enligt siffror från Försäkringskassan.

Samtalsgrupper  under tio veckor

I studien deltog människor som befann sig i riskzonen för utmattningssyndrom på sin arbetsplats i samtalsgrupper under tio veckor, två timmar per tillfälle, där de anställda fick dela med sig av sina problem, erfarenheter och stötta varandra.

– Man är sex till åtta personer i en grupp plus en handledare som träffas. Det är ingen terapigrupp utan snarare en grupp för socialt stöd, säger Rickard Bratten projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting.

Arbetsplatserna drar fördel av samtalsgruppen

Tanken är också att arbetsplatser och organisationer som deltagit i studien ska kunna dra nytta av utvärderingen och se hur man kan förebygga utmattning och stressrelaterade sjukdomar direkt på arbetsplatsen.

– Det råder tystnadsplikt mellan de som deltagit i samtalen, och rapporten som skickas till deltagarnas arbetsplatser är en gemensam utvärdering över arbetsmiljön som sådan, säger Rickard Bratten.

Symptomen försvinner

Efter projektets genomförande var det bara en fjärdedel som fortfarande uppvisade symptomen i relation till gruppen som inte deltog i gruppsamtalen.

– Hemligheten är väl det som vi alla vet, att vi är sociala varelser och betydelsen av att få dela med andra, både vara stöd och ta stöd av andra, är viktigt och hjälper väldigt många människor, säger Rickard Bratten.

Uppföljningen positiv

Huvudansvarig forskare för studien är Ulla Peterson som är verksam vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Efter gruppens slut hade 23 deltagare av 97 fortsatt att träffa någon/några i ”sin” grupp och lika många hade fortsatt träffas vid uppföljningen efter sex månader” enligt studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.