Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar lantbrukaren Andreas Berninger hur utdikningen av våtmarken påverkar växtligheten på Öland Foto: Ludwig Fleetwood

Nu ska våtmarker återställas på Öland – för att rädda grundvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år på rad med torrare förhållanden på Öland har vattenbristen blivit ett allvarligt problem. Nu ska Borgholm Energi, tillsammans Borgolm och Mörbylånga kommun, börja fylla igen gamla diken för att hålla kvar och samla vattnet på land.

– Det rinner ut stora mängder vatten i Östersjön som man istället skulle kunna använda för att höja grundvattennivåerna och för att fylla bevattningsdammar, säger Viktoria Nilsson på Borgholm Energi.

Under fredagen presenterade Borgholm Energi, Borgolm kommun och Mörbylånga kommun en ny metod som ska göra det enklare att hålla kvar det vatten som redan finns och samlas på ön. Genom att höja bottennivån i diken kring våtmarker ska mer vatten hållas kvar på land.

Detta höjer i sin tur grundvattennivåerna, vilket innebär att dricksvattenuttagen kommer åt mer vatten.

Enkel metod.

Metoden genomförs genom att gamla diken kring våtmarkerna till viss del fylls igen. Målet är att höja botten med cirka 30 centimeter.

– Det är ett enkelt ingrepp som bara tar några få timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.