En ny forskningsreaktor ska kunna stå klar i Oskarshamn inom loppet av tio år. Den reaktorn kommer att bli en forskningsreaktor av den fjärde generationen och ska enligt planerna bidra till ett minskat radioaktivt avfall. Foto: SVT

Ny reaktor kan stå klar i Oskarshamn inom tio år

Uppdaterad
Publicerad

En ny forskningsreaktor kan stå klar i Oskarshamn inom loppet av tio år. Bakom det projektet står forskare från Kungliga tekniska högskolan samt Uppsala och Luleå universitet.

Den nya reaktorn är en forskningsreaktor och kommer att bli en fjärde generationens reaktor, vilket innebär att den kommer att vara blykyld och ska också minska mängden radioaktivt avfall.

Avancerad reaktorteknologi

Reaktorn kommer att vara en forskningsreaktor men även fungera som en demonstrationsenhet för avancerad reaktorteknologi som kan kommersialiseras inom 15 år.

Det är forskningscentret Hållbar kärnteknisk forskning som ligger bakom projektet som nyligen fått 50 miljoner kronor av Stiftelsen för strategisk forskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.