Utställningen spänner sig över 1946-1991 och ska ge en bild av hur Kalmar förberedde sig om ett krig skulle bryta ut. Till exempel hade Ölandsbron inrättats med särskilda sprängkamrar på fastlandsidan, för att kunna sprängas vid behov och på så sätt förhindra fienden att ta sig över.
I telefonkatalogen fanns instruktioner för hur man skulle agera om kriget skulle komma.
– Badkar skulle fyllas med vatten, förråd med konserver. Om du skulle utrymma hemmet skulle du ta bort gardiner, dra ner persienner och slå av huvudströmbrytaren, säger Tina Lindström.
Stort intresse
Intresset för utställningen har varit stort menar de ansvariga.
– En av anledningarna är att den ligger rätt i tiden med allt som pågår nu med upprustningar och med annat som pågår i världen just nu, det har varit en tanke hos oss, säger Tina Lindström.
Utställningen är uppdelad i två delar. Den ena handlar om totalförsvarets verksamhet i Kalmar län under kalla kriget. I den andra delen har man intervjuat ett tjugotal länsbor i åldrarna 70 till 90 år.
Fyra tidsenliga rum är uppbyggda i utställningen och där har man samlat föremål från den tidsera som rummet representerar.
Har blivit tårögda
– Vi har träffat personer från Rockneby, Oxhagshemmet och i Ekåsen. De har berättat om hur livet var under 50-, 60-, 70- och 80-talet. Med saker och miljöer blir det också lite nostalgi. Man kan tänka: oj vilka förskräckliga gardiner eller att det var de där mjölkflaskorna mormor hade hemma. En del av besökarna har blivit tårögda berättar Tina Lindström.
Utställningen vid Kalmar läns museeum kommer att pågå under hela 2018.