Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar regionerna Kalmar och Kronoberg om vad de har för planer inför hösten. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/TT/SVT

Ny våg av smittspridning kan komma – så här förbereder sig regionerna

Uppdaterad
Publicerad

När sommaren går mot sitt slut och skolorna börjar innebär det att många återvänder till vardagen. Det kan också innebära en ny våg av smittspridning av covid-19 enligt regionerna. SVT Nyheter Småland har pratat med regionerna Kalmar och Kronoberg för att höra hur de förbereder sig inför hösten.

– Vi vet att det finns en ökad spridning i Europa och det finns i länder runt omkring oss och med största sannolikhet kommer det en ny omgång, säger Annika Tigerhielm, vaccinsamordnare på Region Kronoberg. 

Och smittspridningen kan ta fart mycket tidigare det här året, enligt Per-Åke Jarnheimer som är biträdande smittskyddsläkare på Region Kalmar. De tidigare två åren kom vågen när det började bli kallare, men det här året är lite annorlunda.

– Den kan komma framåt september kanske, säger Per-Åke Jarnheimer.

Har med sig erfarenheter från tidigare år

Anledningen till att en ny våg kan komma är resandet, enligt regionerna Kalmar och Kronoberg. Men trots att det finns stor risk för en ny våg är Region Kalmar inte så oroliga, då man har mycket erfarenheter med sig från de tidigare åren, säger Per-Åke Jarnheimer.

– Det finns stora möjligheter att steppa upp och utöka vårdplatser, säger Per-Åke Jarnheimer.

Kronoberg satsar mer på vaccination

Region Kronoberg vill satsa mer på att vaccinera skolungdomar. Enligt Annika Tigerhielm, som är vaccinsamordnare på Region Kronoberg, har många vuxna vaccinerat sig under sommaren. Medan ungdomar är den grupp som inte vaccinerat sig i samma utsträckning.

– Vi kommer att försöka nå ut till skolungdomar och föräldrar för att informera om vikten av grundskydd, säger Annika Tigerhielm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet