Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt som har kunnat gå åt fanders har gjort det” Så säger trafiknämndens ordförande Carina Bengtsson (C) som hoppas att det värsta nu ligger i backspegeln. Foto: SVT

Nya elbussar dröjer i Växjö – tvingas hyra gamla entreprenörens äldsta bussar

Uppdaterad
Publicerad

Växjös elbussar är försenade och i väntan på leveransen kör bussbolaget inhyrda, äldre bussar och ibland regionbussar i Växjös stadstrafik. De nyare modeller som tidigare fanns har istället skickats till Kalmar.

Det är en invecklad busshistoria som har utvecklat sig efter att Bergkvarabuss lämnade över kollektivtrafiken till Connect bus i Kronobergs län i december.

– När det är som värst har vi fått hyra in turistbolagens bussar, och sen saknas det chaufförer, säger Carina Bengtsson (C) ordförande i trafiknämnden i Region Kronoberg.

Hyr föregångarens gamla bussar

En del av de bussarna som idag körs i Växjös stadstrafik är Bergkvarabuss gamla bussar som den nya entreprenören, Connect bus hyr. Men det var bara de lite äldre modellerna som fanns att hyra, de nya behövdes i Kalmar där de togs emot med öppna armar som de första i sitt slag i stadstrafiken.

– Det stämmer att de här bussarna, som kallas dragspelsbussar behövdes till vårt uppdrag i Kalmar, förklarar kommunikationschefen Simon Sandberg på Bergkvarabuss.

I klippet berättar trafiknämndens ordförande Carina Bengtsson om vad det är som gör att det strular med bussarna i Växjös stadstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.