Landstinget har släppt en karta över de nya riskområdena markerade med orange fält. Foto: Landstinget i Kalmar, Anders Lindström/SVA

Nya riskområden för TBE – vaccination rekommenderas

Publicerad

Sedan tidigare har vaccination rekommenderats för den som vistas i skog och mark kring Loftahammar, norr om Västervik. Men idag kom nya rekommendationer från Landstinget i Kalmar län.

– Vi har sammanställt alla fall på en karta och gjort en GIS-analys*. Då har vi sett de här två nya områdena, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Att man har kunnat knyta flera tidigare fall till platser kring Värlebo, Fliseryd och ett område strax norr om Oskarshamn är bakgrunden till de nya rekommendationerna.

– Vi har haft totalt 23 fall i länet sedan 2005 och sex säkra i fjol, sedan var det ett fall där vi inte är helt säkra var smittan har skett, säger Lisa Labbé Sandelin.

Stor ökning 2017

I hela Sverige smittas 200-250 personer årligen. Men 2017 var det en stor ökning i hela landet, nästan 400 fall.

– När viruset väl etablerats är det ofta kvar i naturen. Det blir vanligare och vanligare. Men det handlar också om hur aktiva fästingarna är. Det spekuleras kring att det var väldigt gynnsamt för dem förra året, säger Lisa Labbé Sandelin.

Läs mer om rekommendationerna och se fler kartor på Landstingets hemsida.

*GIS, Geografiska informationssystem, är ett datorbaserat system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer