Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya vrakfynd försenar universitetsbygget Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Se bilderna från vrakkyrkogården i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två vrak har hittas vid Linnéuniversitetsbygget vid gästhamnen i Kalmar. Fynden kommer att försena bygget ytterligare.

Ett vrak upptäckes i förra veckan och det senaste vraket hittades i tisdags. Vraken tros vara från 1700-talet.

– Det handlar nu förmodligen om två mindre lastfartyg som är uttjänta och sänkta, säger Lars Einarsson på Länsmuseet i Kalmar.

Hur lång tid kommer det att ta att utforska fartygen?

– Svårt att säga. Men vi måste anpassa oss efter uppförandet av husen som byggs där. Vi måste försöka hitta en lösning mellan oss och de som bygger universitetet.

Men bygget av Linnéuniversitetets lokaler kommer att försenas av fyndet.

– Visst kommer det att ta lite längre tid det är ju oundvikligt. 

Viktiga pusselbitar

Det vrak som hittades i tisdags är cirka 5 meter brett och 50 meter långt. Det ligger i närheten av det vrak man hittade i somras.

Av vraket som hittades i förra veckan finns bara en bit kvar av och man vet inte så mycket om det ännu. Det ligger längre öster mot slottet.

– Det är väldigt intressant och ger viktiga pusselbitar om stadens utveckling. Inget av vraken kommer att lyftas upp och konserveras, men vi har till uppgift att dokumentera, säger Lars Einarsson.

Ni har nu hittat tre vrak, hur många kan det finnas?

– Det är en vrakkyrkogård. Det här området har ju aldrig varit land tidigare, så vi måste nu försöka komma fram till hur många vrak det ligger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet