• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Nyanlända Dina: Det betyder allt att jag fått ett jobb

Publicerad

Första gången jag träffade civilingenjören Dina Ahmad från Syrien hade hon precis börjat på det näringslivsinriktade integrationsprojektet Nykompetens i Västervik. Då var hon förväntansfull.

– Jag hoppas att det leder till att jag kan börja ett nytt liv här i Västervik och att jag får jobba med det jag kan, sa Dina Ahmed när vi träffade henne i november förra året.

LÄS MER: Västervik satsar på nyanlända akademiker

Det har gått bra för Dina Admad. I april i år fick hon jobb som civilingenjör på företaget Aquavilla som utvecklar och bygger bostäder.

– Det betyder allt att jag fått ett jobb. Det visar att jag gjorde rätt när jag kom till Sverige. Efter att jag varit här i tre år och fortfarande inte hade något jobb, då tvivlade jag, berättar Dina Ahmed.

Förlorade barn under kriget

2013 kom Dina Ahmad till Västervik med sin son som då var tre år. Hennes man bodde då redan sedan några månader tillbaka på flyktingförläggningen på Lysingsbadet i Västervik. De kunde flytta in hos honom och familjen återförenades. 

– Jag hade aldrig en tanke på att flytta från Syrien, men när kriget började förändrades allt. Jag förlorade två av mina tre barn i kriget, då kändes det omöjligt att fortsätta leva där.

TV: Se hela inslaget här

Richard Bergström som är vd på Aquavilla i Västervik är glad över att de kunnat anställa Dina som han ser har en stark vilja lära nytt. Samtidigt har anställningsstödet från arbetsförmedlingen varit avgörande.

Foto: Clary Kroon

– Vi måste se till att de människor som kommer hit får en chans till jobb. Genom att vi får stöd från arbetsförmedlingen så kan Dina komma in och lära sig hur vi jobbar, säger han.

Det är mycket nytt för Dina att lära för på Aquavilla bygger de villor som placeras på vattnet.

– På det här företaget bygger vi flytande hus på vattnet, så det är stor skillnad mot vad jag tidigare jobbade med i Syrien. Jag tror att det kommer att bli lättare för mig när jag får erfarenhet från husen som vi bygger här.

–Hur ser du på framtiden.

– Jag hoppas att det ska bli bättre och bättre. Jag tycker väldigt mycket om Västervik. Jag tror att det är den bästa staden att bo i. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer