Projektet ”Nu kör vi” ska hjälpa nyanlända kvinnor att komma ut i arbete. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Nyanlända kvinnor i Oskarshamn får stöd för att ta körkort

Uppdaterad
Publicerad

I Oskarshamn kombinerar man nu jobbcoachning och körlektioner på arabiska för att få nyanlända kvinnor i arbete snabbare. Tolv kvinnor från mellanöstern genomgår just nu körkortsutbildningen inom projektet ”Nu kör vi”.

– Det vi har sett är att de nyanlända kvinnorna står längre från körkort och arbetsmarknaden. Därför känns det extra angeläget att hjälpa den här gruppen, säger Pamela Campusano, etableringsvägledare vid arbetsmarknadsenheten i Oskarshamns kommun.

”Engagerade och motiverade”

Oskarshamns kommun har beviljats 378 000 kronor från länsstyrelsen för projektet. Kvinnorna får vissa lektioner betalda, dock inte hela utbildningen.

Det handlar om körlektioner i grupp, teorilektioner på arabiska och utbildning i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Enligt Pamela Campusano så har projektet fått en positiv start.

– Det har gått över förväntan skulle jag vilja säga. Det är en grupp som är engagerad, motiverad och de tar verkligen ansvar för att ta till sig kunskapen. Enligt trafikskolan så kommer det att gå väldigt bra för de här tjejerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.