Foto: Christine Olsson/TT

Nybro bland de bästa i landet på friluftsliv

Publicerad

Nybro är landets åttonde bästa friluftskommun. Det visar undersökningen Sveriges friluftskommun 2018 som presenterades på konferensen Tankesmedja för friluftsliv på onsdagen.

Utmärkelsen ska uppmuntra kommuners arbete med friluftsliv och det är Naturvårdsverket ihop med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening som står bakom.

Årlig undersökning

Undersökningen har genomförts de åtta senaste åren och i år deltog 208 av Sveriges 290 kommuner. Fokus har legat på planer för friluftsliv, information och samarbete kring friluftsliv samt aktiviteter inom friluftsliv.

Nybro får sin åttondeplats bland annat på grund av sitt arbete med friluftsaktiviteter som är riktade till barn och ungdomar. 

Friluftsråd och naturnära skolor

Även att merparten av kommunens skolor har mindre än 300 meter till säkerställd natur. Det lyfts också fram att kommunen har ett friluftsråd som för en dialog med markägare och ideella organisationer. 

Nybros topplacering är en klar förbättring mot fjolårets plats 25. Bästa friluftskommunen i Kronoberg blev Växjö som hamnade på plats 33. 

Förstaplatsen och titeln Sveriges friluftskommun 2018 gick till Sundsvall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.