Nybrokonstnären Markus Åkessons målning ”Sleeping Beauty” tas ner. Foto: Målning: Markus Åkesson

Nybrokonstnärs tavla i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Markus Åkessons målning ”Sleeping beauty” tas ner efter protester. Skolan i Skåne som beställde tavlan tycker att motivet väcker otäcka associationer.

Tavlan specialbeställdes av en nybyggd skola i Ängelholm, men nu har rektorn beslutat att ta ner tavlan, rapporterar Helsingborgs dagblad.

Nybrokonstnären Markus Åkessons målning, som mäter 170 gånger 300 centimeter, föreställer en flicka som ligger i en säng med slutna ögon i en mörk skog.

Enligt tidningen är det personal på skolan som protesterat mot motivet som de tycker ger dystra associationer, och kan trigga elever med självskadebeteende.

”Tycker det är underligt”

I fredags togs målningen ner, bara två dagar efter att den hängdes upp.

– Det var överraskande. Jag tycker det är tråkigt, samtidigt kan jag inte jag gå in och säga vad folk ska känna inför målningen. När man släpper ett verk i från sig lever det sitt eget liv, men jag tycker det är underligt, säger konstnären Markus Åkesson till SVT Nyheter Småland

Tavlan hängdes upp på skolan i Ängelholm i onsdags. På fredagen togs den ner. Foto: Markus Åkesson

Hade godkänts av rektor

Enligt Åkesson har både kommunens konstråd och skolans rektor godkänt tavlan innan den ens målades. I samband med att han fick uppdraget målade han skisser på hur tavlan skulle se ut.

– Rektorn och jag hade också en diskussion vid ett möte där vi pratade om att det inte får bli för mörkt. Men den är på rätt sida av den gränsen tyckte vi båda två, säger han.

Hur ser du själv på motivet?

– Min ingång är att hon sover och att det står folk runt omkring henne. Namnet ”Sleeping beauty” är ju en klar referens till sagan om Törnrosa. Sen får nog vara öppet för tolkning på något vis.

Vad som kommer hända med målningen nu är oklart. Ängelholms kommun har redan betalt för tavlan, 250 000 kronor. Det besked som Markus Åkesson fick i fredags var bara att den skulle tas ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.