Foto: Gorm Kallestad TT

Nysatsning på vård till rattfulla i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheternas samverkan för att motarbeta onykterheten i trafiken, genom den så kallade Smadit-metoden, har tappat fart de senaste åren. Till hösten gör man en nysatsning i Kalmar län tillsammans med Kronoberg.

Smadit-arbetssättet bygger på att så snabbt som möjligt, gärna inom 24-timmar, erbjuda en person som rapporterats för rattfylleri hjälp från vården. Målet är att minska onykterheten på vägarna och få ner antalet återfall av rattfylleri.

– Att erbjuda vård snabbt har visat sig lyckosamt. Då är oftast de inblandade mer mottagliga, säger Olof Emilsson som är samordnare för social hållbarhet på länsstyrelsen i Kalmar.

Återfallsförbrytarna på de småländska vägarna

”Arbetet runnit ut i sanden”

Metoden har funnits i Sverige sedan 2004 och bygger på en effektiv samverkan mellan flera myndigheter. Smadit-arbetet har tidigare varit lyckosamt i Kalmar län men har de senaste åren tappat fart. Nu görs det en nysastning ihop med Kronoberg.

– Vårt Smadit-arbete rann ut i sanden lite när polisen gjorde sin stora omorganisation. Nu kommer vi ihop med polis, kustbevakning och kommunerna i Kalmar län göra en nysatsning till hösten. Nu kommer länstyrelsen ta ansvaret som tillkallande part så att inte projektet tappar fart igen, säger Olof Emilsson.

Genom att Kalmar och Kronoberg numera ingår i samma polisområde kommer också länstyrelsen i Kronoberg att ingå i samarbetet. Och även i Kronoberg kommer projektet ta ny fart.

– Arbetet har legat vilande i Kronoberg men nu drar vi i gång igen. Det handlar om att få till ett fungerande samarbete mellan berörda myndigheter, säger Anna Ståhl som är handläggare på länsstyrelsen i Kronoberg.

Vården frivillig

Tanken är att erbjudandet om en Smadit-kontakt ska vara en tidig insats. Men att tacka ja till vården är frivilligt.

– Framförallt riktar vi oss sig till personer som är tidigt i ett missbruk. När de åker fast i en poliskontroll ska de få chansen att inse att de har problem och att de behöver hjälp, säger Olof Emilsson.

Vad är Smadit

För att minska ratt-, drogratt- eller sjöfylleriet arbetar Trafikverket tillsammans med Polisen, Kustbevakningen, Tullverket, Kommunerna, Landstingen, Länsstyrelsen, Trafikverket, Transportstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Kriminalvården/Frivården.

Tanken med SMADIT är att det alla som rapporteras för rattfylleri ska erbjudas en chans att genom en Smadit-kontakt:

  • få en nystart
  • leda till nya insikter
  • förbättra familjerelationer
  • innebära en vändpunkt i livet

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Återfallsförbrytarna på de småländska vägarna

Mer i ämnet