Agnes Alexiusson förlorade inte en enda rond i JEM. Foto: Anna Alexiusson

Nytt guld till boxare från Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Agnes Alexiusson från Värnamo vann guld i JEM i boxning i Italien.

Det var tredje EM-guldet för Värnamotjejen Agnes Alexiusson, som tog sig igenom hela mästerskapet i Assisi i Italien utan att förlora en enda rond.

– Lätt var det inte – men jag var väl lite vassare än dom andra, säger hon.

Agnes Alexiusson

Förutom guldet så kommer hon hem med utmärkelsen mästerskapets bästa juniorboxare. Agnes Alexiusson har tidigare vunnit två guldmedaljer i VM, för ungdom och för juniorer. Detta var tredje raka EM-guldet.

”Ganska nedtränad”

Man skulle kunna tro att hon är topptränad när hon lyckats gå rakt genom hela tävlingen utan att förlora så mycket som en enda rond.

– Absolut inte, jag var ganska nedtränad faktiskt, säger hon. Jag har haft siktet inställt på Ungdoms-OS i Kina nästa månad.

Då går boxningstävlingarna mellan 23 och 27 augusti.

Hon kom hem från Italien vid ettiden i natt. Redan på förmiddagen var hon igång med en löprunda före frukost och vid lunchtid startade boxningsträningen.

Började som åttaåring

Hon började boxas när hon var åtta, av en ren slump.

– Jag följde med en kompis eftersom hennes kompis hade brutit armen. Så jag var reservkompis, kan man säga. Och sedan blev jag fast.

Som boxare tränar hon mångsidigt: löpning, rephoppning och styrka och hon utsätter sin tränare Ulf Persson för många och blixtsnabba slagserier.

OS 2016

2016 är det OS i Rio de Janeiro. Då kan hon delta som senior. Om hon vill.

– Jag vet inte riktigt. Jag är ju fortfarande ganska ung då och det är stor skillnad mellan att tävla som junior och att möta 25-30-åriga seniorer av internationell klass. Men man vet aldrig...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agnes Alexiusson

Mer i ämnet