Efter tre dagar tvingas Scania i Oskarshamn återigen stänga ner produktionen. Foto: SVT

Produktionen på Scania i Oskarshamn stoppas igen

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på halvledare gör sig på nytt påmind på Scania i Oskarshamn. Bara några dagar efter att produktionen återupptogs planeras ett nytt stopp.

På måndagen återupptogs produktionen på fabriken i Oskarshamn, efter en veckas produktionsstopp. Orsaken till stoppet var den globala bristen på halvledare.

Men redan idag (torsdag) stoppas produktionen igen, vilket Oskarshamnstidningen var först med att berätta. Produktionsstoppet ska gälla fram till onsdag nästa vecka, säger Mikael Johansson, ordförande på IF Metall på Scania.

Hur många påverkas?

– Det är den största delen på fabriken förstås. Produktionspersonalen framför allt.

Hur påverkas era medlemmar av det här?

– Min upplevelse är att det inte varit så mycket frågor, ingen större oro. Vi har en bra dialog med företaget, säger Mikael Johansson.

Sänkt takt

Orsaken är en global brist på halvledare, komponenter som används i lastbilarnas elektronik, säger Karin Hallstan, presschef på Scania.

– Det är oerhört frustrerande.  Vi har mycket att göra men får inte de komponenter vi behöver för att producera kompletta lastbilar, säger hon.

Stoppet i morgon gäller inte Scaniafabrikerna i Södertälje och Luleå – där har man bara sänkt takten jämnt på sin produktion. I Oskarshamn sänker de takten genom att producera 100 procent vissa dagar och noll andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.