O1 och O2 börjar rivas redan om ett år

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet fattades på torsdagen av ägarna Uniper. Ett scenario man tidigare jobbat med var att rivningen inte skulle starta förrän 2045, efter stängningen av O3, men så blir det alltså inte.

Nu kommer istället rivningen ske under en åttaårsperiod med start 2020.

– Vi ser flera fördelar med det här alternativet. Tanken är att samordna och dra nytta av alla de kompetenser och erfarenheter vi har – inte minst från Tyskland, där vi redan genomför rivningar av kärnkrafteverk, säger Unipers Sverigechef Johan Svenningsson.

Oskarshamn

Kostnaden för rivningen är cirka två miljarder per reaktor i Oskarshamn.

Kan bli fossilfri elproduktion

Vad marken på respektive anläggning ska användas till efter slutförda projekt är ännu inte bestämt. Uniper är inte främmande för att i framtiden etablera ny fossilfri elproduktion på de platser där reaktorbyggnaderna står idag. På OKG kan det till och med bli tal om ny kärnkraft eller åtminstone livstidsförlängning av O3.

– Oskarshamn 3 är en oerhört viktig anläggning för stabiliteten i det svenska elsystemet, och jag utesluter inte en livstidsförlängning i framtiden om det är rimligt utifrån ett säkerhetsperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv, påpekar Johan Svenningsson och fortsätter:

– Genom mer fossilfri kärnkraft i det svenska elsystemet så kan vi minska fossilutsläppen i norra Europa. Vi ser också en utveckling där digitaliseringen i samhället och omställningen av transportsektorn, kommer att öka behovet av el och hög elkvalitet.

O2 togs ur drift 2013 och O1 stängdes i juni 2017. De båda reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet