Livsmedelsverket hittade kräksjukevirus i frysta hallon från äldreomsorgen i Ljungby. Foto: SVT

Obduktionsrapport efter kräksjukeutbrottet klar

Publicerad

Obduktionen för två av tre äldre som dog i samband med kräksjukeutbrottet i Ljungby visar att kopplingen till hallonen är oklar.

Enligt rättsläkarens rapport går det inte att fastställa att de bådas död direkt orsakats av de kräksjukesmittade hallonen. De kan möjligen ha bidragit till dödsfallen, rapporterar P4 Kronoberg.

– Enligt rapporten från rättsläkaren så har de dött av åldersrelaterade sjukdomar. Det går inte säga att det är hallonen som orsakat dödsfallen, polisens förundersökningsledare Peter Tagesson till SVT Nyheter Småland.

Det var i början av maj i år som vinterkräksjuka härjade på tre äldreboenden i Ljungby. Ett 60-tal personer insjuknade och tre äldre dog. Prover från Livsmedelsverket visade senare det som många misstänkt, att vinterkräksjukevirus fanns i frysta okokta hallon på boendena och som var av samma typ som hade serverats i en efterrätt några dagar tidigare.

Polisanmälan gjordes

Polisen upprättade en anmälan om vållande till annans död. En rapport för det tredje dödsfallet väntas bli klar inom kort, och nu avvaktar polisen resultatet eftersom innehållet där blir avgörande för om polisutredningen fortsätter.

– Om den obduktionen visar på samma sak så kommer jag att lägga ner utredningen, säger Peter Tagesson.

– Vi hoppas givetvis att polisen ska lägga ner sin förundersökning eftersom vi inte kan se att någon enskild medarbetare bär ansvar för det som hänt. Dessutom visar ju de två första obduktionerna att det inte går att fastställa att dödsfallen orsakades av hallonen, säger Ljungby kommuns informationschef Carina Karlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet