Foto: SVT

Ökade kostnader när landstinget blir region Kalmar

Publicerad

Den första januari går landstinget i Kalmar län över till region Kalmar län. En förändring som bland annat innebär fler heltidspolitiker, men också ökad demokrati.

Åtta landstingsråd blir femton regionråd i den nya organisationen. Förändringen handlar bland annat om ett ökat ansvarsområde men också om utfallet av höstens val. Det är sedan tidigare klart att S, L och C ska styra region Kalmar.

– Från och med nästa år tar regionen över ansvaret för det regionala utvecklingsarbetet som tidigare sköttes av regionförbundet. Det i kombination med ett valresultat som bryter upp blockpolitiken gjorde att vi tog beslut om femton regionråd, säger Anders Henriksson (S), landstingsråd och blivande regionråd.

Rimlig prioritering

Det har tidigare riktats kritik mot att det ökade antalet regionråd skulle innebära större kostnader. Nu står det klart att summan landar på 900 000 kronor. Pengar som enligt Anders Henriksson är rimliga att lägga på politikerna istället för på verksamheten.

– Det är motiverat tycker jag. Regionen får ett större ansvar än vad landstinget haft. Kostnaden är även något som alla partier var överens om.

Han säger också att 900 000 kronor är att se som en liten ökning i förhållande till att hela den politiska organisationen kostar runt 36 miljoner kronor per år.

– Politiken ska precis som alla andra även i fortsättningen jobba för att hålla nere kostnaderna.

Ingen större förändring

För invånarna i Kalmar län innebär övergången från landsting till region inte någon större förändring mer än att man nu också kan rösta direkt på de politiker som ska styra länets utveckling.

– Tidigare har de frågorna legat på regionförbundet, dit har man inte haft några val. Det innebär också att det blir lättare för väljarna att utkräva direkt ansvar.

Att gå från landsting till region har redan gjorts på många håll i landet. Syftet är bland annat att utveckla och stärka länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.