Foto: SVT

Fler heltidspolitiker när Kalmar blir region

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för politiken i blivande Region Kalmar kan komma att öka när tidigare åtta landstingsråd blir 15 regionråd. Det befarar Vänsterpartiet när efter onsdagens landstingsfullmäktige.

Tidigare har det funnits ett förslag på att de nuvarande åtta landstingsråden skulle utökas till 13 regionråd i den nya politiska organisationen i Kalmar län. Nu höjs det antalet till 15 regionråd. 

Detta kommer bli en för står ekonomisk skillnad från dagens politiska organisation menar Vänsterpartiet. 

Val 2018 Småland

– Vi har helt enkelt inte råd med 15 råd. Vi ser hellre 12 regionråd med sex i majoritet och sex i opposition. Då får vi möjlighet till fler fritidspolitiker som är väldigt bra för demokratin, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V). 

”Ska försöka hålla tidigare ram”

Att slå ihop regionförbundet med landstinget till en region kräver fler regionsråd men inte säkert en ökad kostnad menar Socialdemokraterna. 

– Vi har ett parti som lämnar fullmäktige (Miljöpartiet, red. anm) och det blir en besparing ekonomiskt. Nu ska vi räkna på slutsumman men utgångspunkten är fortfarande att vi ska försöka hålla den ekonomiska ram vi har haft tidigare, säger landstingsrådet Anders Henriksson (S).

Det var i förra veckan som nyheten kom om ett nytt majoritetsstyre i Kalmar län. Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet gjorde då klart att de hade avsikt att styra Kalmar landsting som den 1 januari 2019 blir Region Kalmar län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet