Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Västervik kan kapa elen på två dagar – men väntar på nationella direktiv

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter och varje enskilt hushåll är uppmanade att spara ström. Det handlar dels om att spara pengar, men också att motverka att strömmen tillfälligt tar slut. I Västervik skulle man kunna statuera exempel genom att släcka utvalda gatlampor och ljusskyltar, men avvaktar statliga direktiv.

Att spara ström nu under elkrisen betyder inte bara att spara pengar. Genom att sänka elkonsumtionen generellt kan man avlasta elnätet och motverka en möjligt blackout.  

Än så länge lyser dock lamporna i den offentliga miljön. I Västervik till exempel lyser vattentornet, reklamskyltarna och gatlyktorna som vanligt.

Även kommuner är anhållen att hittar möjligheter för att spara ström. Foto: Tobias Keller / privat
Belysning av Vattentorn – försvarbar i en el kris? Foto: Tobias Keller / privat
Foto: Tobias Keller / privat

Kan släcka var tredje lampa

Per-Erik Ekström är elnätschef hos Västerviks miljö och energi, och enligt honom finns potential för att spara el. Med två dagars varsel skulle man kunna reducera antalet gatlampor som lyser.

– Om kommunen bestämmer sig till exempel för att vi ska släcka var tredje lyktstolpe så kulle vi kunna spara 33 procent av förbrukningen för belysning, säger Per-Erik Ekström

– Men Västervik miljö och energi kan inte agera på egen hand. Beslutet om att släcka en del av gatubelysningen ligger hos kommunen.

Att släcka belysning av offentliga kommunala byggander som till exempel Västerviks vattentorn kan spara skattepengar, men skulle också vara ett ställningstagande.

”Inväntar direktiv”

Ulf Kullin är förvaltningschef på Västerviks kommun. Han säger till SVT att man tänker igenom kommunens strömförbrukning som varje vanlig hushåll, men att man inväntar riktlinjer uppifrån.

– Vi inväntar ett direktiv från energimyndigheten. Kommer ett nationellt direktiv så kommer vi naturligtvis följa det, säger Ulf Kullin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.