Peter Citron, antagningschef på Linnéuniversitetet om ansökningsboomen: ”Blir tuffare konkurrens om platserna”. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Anne Torvinen/SVT

Rekordhögt söktryck till Linnéuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitetet har fler sökande till höstterminen än någon gång tidigare. Nästan 72 000 studenter har sökt till utbildningarna, vilket är 3000 fler än rekordåret 2020.

Ansökningstiden till universiteten gick ut den 16 april, och nu har den statistiken kommit från Universitets- och högskolerådet. Siffrorna visar att knappt 72 000 personer har sökt till någon av utbildningarna på Linnéuniversitetet. Det gör det till det sjätte mest sökta lärosätet i landet efter Uppsala, Stockholms, Göteborgs, Umeå och Lunds universitet.

Väntat på grund av pandemin

Linnéuniversitetet ökar mer än genomsnittet i landet. Och trots förra årets rekordökning med 27 procent ökande antalet sökanden med ytterligare fyra procent.

– Med anledning av pandemin var den generella ökningen väntad. Att det är så många som vill studera på Linnéuniversitet är oerhört glädjande, även om söktrycket beror på tråkiga omständigheter, säger Maja Rudhe, Linnéuniversitetets sektionschef för studentrekrytering i ett pressmeddelande.

Pluggar när man inte kan få jobb

Framför allt ökar intresset för att utbilda sig till sjuksköterska. Både i Kalmar och i Växjö ökar de sökande med cirka 30 procent. Andra utbildningar med starkt söktryck är psykologprogrammet, socionomprogrammet, webbprogrammerare, civilekonomprogrammet och programmet för ledarskap och organisation.

– Att intresset för att studera universitets- och högskoleutbildningar är fortsatt rekordhögt är i stort en följd av corona och den lågkonjunktur vi befinner oss i. Detta tyder på att den tuffa arbetsmarknaden i nuläget gör att många yngre väljer akademiska studier när man inte kan få jobb, säger Peter Citron, sektionschef på, Linnéuniversitetets studerandeavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.