Ökning av antal halkskador i pandemitider

Uppdaterad
Publicerad

Ortopedavdelningen i Kalmar tvingas skicka patienter med halkskador till Västervik. Oskarshamn har stängt sin avdelning på grund av pamdemiläget och i Kalmar hinner man inte med. Enligt Kim Thorsen, som är chef på ortopeden på Länssjukhuset i Kalmar, beror ökningen av benbrott på att folk vistas utomhus mer än vanligt.

– Vi kan ta emot patienter men inte enbart i Kalmar så en del personer har fått resa till Västervik för att få sin operation, säger Kim Thorsen till SVT.

På sjukhuset i Oskarshamn planerar man inte att öppna upp sin ortopedavdelning under hela februari. Men i Kalmar har några operationssalar öppnats upp.

”Använd halkskydd”

– Vi hinner fortfarande ta hand om patienterna men på ett annorlunda sätt, berättar Kim Thorsen.

Vad har du för tips oss som ändå kommer att vara ute?

– Använd halkskydd eller broddar och sanda utanför din dörr, så du själv och andra inte skadar sig. Sedan gäller det att hålla sig stark och hålla balansens, säger Kim Thorsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.