Foto: TT

Ökning av båtmotorstölder

Publicerad

När båtsäsongen nu drar igång är det tyvärr inte bara glädje och gnistrande vatten. Varje år drabbas båtägare av stölder. I södra Sverige anmäldes dubbelt så många båtstölder förra året som året innan.

Enligt statistik från polisen drabbas många båtägare i region syd av stölder varje år. Det handlar om både stöld av själva båten och drivmedel, men främst om motorer. Förra året anmäldes 856 båtstölder i region syd, vilket är en ökning med över 50 procent om man ser tillbaka till hur det såg ut för fem år sedan.

– Det är en omfattande stöldräd i södra Sverige. Det är ett riktigt problem, säger Peter Karlsson, verksamhetschef för Svenska Båtunionen, som är båtklubbarnas paraplyorganisation.

Han menar att det finns två stora problem som gör det svårare att komma till en lösning på problemet med stölderna. Dels handlar det om att tullen inte har rutinerna för att kunna genomsöka utgående gods. Men ett stort problem är också leverantörerna.

– Tillverkarna ser Sverige som en så liten marknad. De vill inte bygga in bättre stöldskydd. Här menar jag att importörerna har ett ansvar att driva på sina leverantörer, säger Peter Karlssson.

82 stölder förra året

Framför allt är det båtmotorer som stjäls, där det största värdet ligger. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är var tredje båtmotor som säljs i dag en ersättningsmotor för en stulen motor.

I Kalmar och Kronobergs län anmäldes förra året totalt 82 stölder av båtmotorer, vilket är något fler än året innan.

– Vid stölderna så skadar tjuvarna ofta båten, så det blir även mycket följdskador vilket blir ännu tråkigare och dyrare för båtägaren, säger Peter Karlsson.

Det finns många tips för att undvika att bli av med saker från sin båt nu när båtsäsongen drar igång.

– Ha båten på ett bevakat ställe, exempelvis en båtklubb. Se också till att motorn är stöldsäkrad och att den har godkända lås, säger Peter Karlsson.

Ny app ska hjälpa till

Förra året infördes också en applikation till mobilen, vars syfte är att minska båtstölderna då den ska göra det enklare för båtägare att ha en bra kommunikation med varandra.

– Appen är ett slutet forum där de som är anslutna från en båtklubb har kontakt med varandra. Det kan vara att man meddelar alla om en misstänkt händelse, att man sett en bil åka snabbt från hamnen en tidig morgon, eller att man vill varna andra om att man haft påhälsning under natten, säger Alexis Nicou, grundare av företaget Coboats.

Men det är inte bara stölder som det kan informeras om.

– Är du nere vid sjön ensam på påskafton och får masten över foten så kan du till exempel snabbt få hjälp om någon annan är i närheten av hamnen.

Samarbete och grannsamverkan

Det finns hittills ett antal båtklubbar i södra Sverige som är anslutna till applikationen och utvecklingen går framåt.

– Det börjar komma mer och mer i södra Sverige. Det växer så det knakar och det är ju så att om vi inte har ett samarbete så går det åt pipan, så den här typen av båtsamverkan är absolut något som fler borde använda sig av, säger Alexis Nicou.

Det har även startats en särskild grupp som täcker Blekinge och Småland, där det kommer att finnas representanter från varje båtklubb och där även polisen är involverad. Detta ska göra att information om exempelvis båtstölder sprids snabbt till andra båtklubbar och det aktiverar grannsamverkan på ett annat sätt.

Tips för att minska risken för stöld

Gå med i Båtsamverkan

Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer

Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb

Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad!

Använda bra godkända lås

Källa: Branschorganisationen Larmtjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.