Omfattande tjuvfiske av ål

Uppdaterad
Publicerad

Under 2014 har kustbevakningen i Kalmar län gjort rekordmånga beslag av olagliga ålryssjor.

Under 2014 har kustbevakningen beslagtagit 54 olagliga ålryssjor i Kalmar län. Under 2013 och 2012 var den siffran bara ett tiotal. Även i grannlänet Blekinge är det en stor ökning – där hittade kustbevakningen 227 olagliga ålryssjor i år. Under 2013 var det bara 36 stycken.

– Det pågår olagligt ålfiske i stor utsträckning. Mörkertalet är stort – eftersom det är svårt för oss att hitta ryssjorna, säger Lars Thanger, kustbevakningsinspektör i Oskarshamn. 

– I Kalmar, Blekinge och Skåne län är det olagliga fisket efter ål som störst. Det är bekymmersamt eftersom fisken är utrotningshotad, säger Lars Thanger.

Ökade insatser

Varför har det ökat?

– Vi har fått indikationer på att det fiskas väldigt mycket ål på ett olagligt sätt. Men tanke på detta så ökade vi våra insatser under året, menar Thanger.

2007 blev det förbjudet för privatpersoner att fiska ål i Sverige. Endast ett fåtal yrkesfiskare har licens för att fiska åtta ton ål på 90 dagar varje år. Den vanligaste påföljden för olagligt ålfiske är böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer