Öland Roots blir av 2021, men det blir inte i festivalformat. Foto: SVT

Öland Roots blir av – förbereder för alla scenarion

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2020 ställdes hela reggaefestivalen Öland Roots in. Men i år tänker arrangören inte kasta in handduken, och har skapat ett nytt koncept som ska fungera – oavsett om det får komma noll eller hundratusen besökare.

Idag meddelade arrangören att årets upplaga av Öland Roots kommer bli av, ”oavsett om noll, åtta, femtio eller hundratusen personer kan samlas”.

Man sprider ut konserterna över två veckor – med konserter bara på helgerna. Tanken är att då kunna skapa det avstånd som krävs för en smittsäker festival som kan bli av oavsett vilka restriktioner som är aktuella just då. Spelplatsen kommer bli på Sandbergens festplats – som enligt arrangören är stor nog för att sprida ut både artister och besökare.

Omfattande planering

Arbetet med att planera en smittsäker festival har varit tufft, och möjligt tack vare stöd från statens kulturråd. Pengarna gick till att anställa två personer som kunnat jobba för att ett smittsäkert arrangemang ska kunna genomföras.

En av dem är Linus Grebäck von Melen.

– Vi måste jobba väldigt brett, för vi vet inte hur många som får samlas, så det blir inte riktigt en festival utan mer av konsertkvällar, säger han.

Mat och musik förbjudet

Förhoppningen är att kunna ha festivalområdet och restaurang öppet under två veckors tid, där man vill ge konstnärer och föreläsare plats. När det sedan är dags för musik på helgerna är planen att stänga restaurangen.

– Under spelningarna kommer vi behöva stänga ner området då man inte får ha musik på restauranger.

Oklarheter kring restaurangen

Än så länge vågar man dock inte lova något annat än att det kommer blir musik. I samtal med myndigheter har arrangören nämligen inte fått svar på om det ens är okej att ha en tom scen i närheten av en restaurang.

– Vi vågar inte ha för höga förhoppningar, men vi vet att vi kommer kunna ha konserterna om det inte blir total lockdown, sen är varenda en vi kan ha i publiken ett stort plus, säger Linus Grebäck von Melen.

Alla spelningar kommer också streamas live, oavsett om man har publik på plats eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.