Samverkan står i centrum för festivalen Öland Roots. Foto: Tindra Englund

15 år av reggae på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Öland Roots började som en liten strandfest men är i dag en kulturfestival med tusentals besökare.

För Mir Grebäck von Melen, kommunikationsansvarig för årets festival, är det elfte året i rad på Öland Roots.

– Det började som en liten strandfest, men nu är det en stor rörelse. Från att bara vara musik har det förändrats till konst, kultur, odling och en egen restaurang, säger hon.

Enligt Mir Grebäck von Melen märks det tydligt att festivalen i år firar sitt 15-års jubileum.

– I år samarbetar vi ännu mer och alla satsar lite mer och att flera av artisterna satsar så stort i år är en av de mest speciella grejerna.

Hon är övertygad om att festivalen kommer att hålla på i 15 år till, minst.

Enligt Maxida Märak är säkerheten A och O på en festival. Foto: Tindra Englund

Säkerheten på festivalen

En av de artister som i år besöker Öland Roots för första gången är Maxida Märak. Enligt henne är säkerheten nuförtiden A och O för en lyckad festival.

– Det viktigaste på en festival just nu är att den är trygg. Att ingen ska behöva titta sig över axeln för att inte bli våldtagen. Det viktigaste är mycket vakter och civilvakter och så jävligt bra musik, säger Ida Amanda Märak även känd som ”Maxida Märak”.

Ser samverkan som lösningen

Mir Grebäck von Melen håller med om att säkerheten är viktig och menar att festivalen satsat hårt på att utveckla säkerheten i takt med att antalet besökare.

– När 7000 personer ska samlas så ställer det ju utmaningen på sin spets. Då tror vi att samverkan är det viktigaste, säger hon.

Just samverkan är enligt henne också det som skiljer Öland Roots från många andra festivaler.

– Vi suddar ut gränsen mellan besökare och arrangör och mellan artist och arrangör. Vi allihopa är de som skapar festivalen tillsammans och det tycker jag är häftigt, säger Mir Grebäck von Melen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.