På festivalen Öland roots sorteras alla sopor för hand. Foto: Tindra Englund

Sopsorterar både bajsblöjor och matrester

Uppdaterad
Publicerad

Bajsblöjor, matrester och ölburkar. På festivalen Öland Roots sorteras alla sopor men volontärerna plockar även upp bajs efter festivaldeltagarna.

I år hålls reggaefestivalen vid Sandbergen på Öland för 15:e gången. Festivalen har en tydlig hållbarhetsprofil och sedan 2014 har man även strävat efter att samla in och sortera alla festivalens sopor.

– Vi har funktionärer som står hela dagarna och sorterar allt avfall, säger Johanna Anemalm, miljöansvarig på Öland Roots.

Nytt för i år är att festivalen inte säljer några glasflaskor i de egna serveringarna eftersom man vill minska mängden glasavfall.

– Vi utvecklar hela tiden vår sortering och de senaste två åren har vi även fokuserat mer på att samla in allt vårt matavfall för att kompostera det och göra biogas.

Johanna Anemalm, miljöansvarig på reggaefestivalen Öland Roots.

Bajspatrullen

Men förutom sopsorterarna som jobbar i treskift har festivalen även något man kallar för Bajspatrullen.

– Det är självklart folk behöver bajsa när man är på festival. Så vi har faktiskt en grupp som heter ”bajspatrullen” som har hand om våra toaletter. Men också våra fantastiska volontärer som får gå i skogen och plocka upp bajset där det dyker upp.

För att se till att varken grannar eller miljö störs av festivalen går volontärer och ledning regelbundna rundor i skogen runt festivalen. Men Johanna Anemalm kan inte bekräfta ryktet om att det tidigare även smetats bajs på träden runt festivalområdet.

– Jag vet inte var just det ryktet kommer ifrån, men jag vet att det har skett lite olika incidenter med bajs. Så är det och det är festival. Men alla hjälps åt att plocka upp det, både funktionärer och ledning.

Malva och Linus Sahlberg plockar sopor på Öland roots. Foto: Tindra Englund

Alla hjälps åt

Nioåriga Malva Sahlberg och hennes sjuårige bror Linus är två av festivaldeltagarna som tillsammans med sin mamma går runt och samlar in skräp på festivalområdet. 

– Det är inte jättedåligt att folk skräpar ner, säger Malva Sahlberg och berättar att det de hittat mest av är ölburkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.