Ölands djurpark är extra försiktigt med sina schimpanser nu i coronatider. Schimpanserna på bilden bor inte i djurparken. Foto: TT Bild

Ölands schimpansskötare bär munskydd – vill inte smitta aporna

Publicerad

I år skulle Ölands djurpark ha öppnat för besökare redan under påsken för att fira sitt 45-årsjubileum. Men coronapandemin satte stopp för planerna. Nu hoppas de kunna öppna själva djurparksdelen till Kristi himmelsfärd.

Det finns djurparker i Sverige som har öppnat för säsongen men i liten skala. Ölands djur- och nöjespark hoppas att de kan göra detsamma den 21 maj.

Men planen är att bara öppna de delarna där djuren finns. Vattenlandet och nöjesparken får vänta.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Parken är 40 hektar så det finns stor plats att röra sig på. Vi kommer ha medarbetare som går runt och säger till om några står för nära varandra eller är för många på samma ställe, säger Richard Berglund, verksamhetschef.

Veterinären har gett restriktioner

Besökarna kommer inte kunna se djuren som bor inomhus och klapphörnan kommer inte vara öppen.

Han försöker se möjligheter i den svåra situationen.

– Vi vet inte vad vi slåss emot men vi följer myndigheternas och regeringens restriktioner.

De har även fått restriktioner av sin veterinär.

– Djuren är prio ett för oss. Vi har delat upp personal i två lag om någon skulle bli sjuk. Oavsett vad som händer ska djuren inte drabbas för att vi har coronavirus i världen, säger Richard Berglund.

Djurvårdare bär munskydd

Schimpanserna i parken kan vara särskilt utsatta. Därför har skötarna som tar hand om schimpanserna alltid munskydd på sig när de går in till dem.

– Vi vet inte än om viruset kan gå på primater. Men deras lungor och kropp är uppbyggda som våra.

Richard Berglund hoppas att situationen inte kommer håll på för länge.

– Det rinner iväg pengar varje dag men man måste se möjligheter och inte gräva ner sig.

Just nu är personalstyrkan runt 20 personer, i vanliga fall brukar de vara 35. Det största orosmomentet på personalsidan är huruvida karusellspecialisterna i England och Polen kan ta sig till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet