Ölandsborna måste spara på vattnet – mitt i vintern

Uppdaterad
Publicerad

Ölands kommuner är allvarligt oroade och uppmanar nu alla kommuninvånare att spara på vattnet eftersom grundvattennivån är rekordlåg.

Det är hela Öland som är drabbat. Sedan grundvattennivån började mätas på Öland för 30 år sedan har man aldrig haft en så låg grundvattennivå.

Både Borgholm och Mörbylånga kommuner ber nu invånarna att spara på vattnet, genom att till exempel duscha mindre. I nuläget finns det tillräckligt med vatten, men på sikt kan det uppstå problem.

Vattenkrisen

– Vi har vatten nu, men vi vill bromsa användningen för att ha vatten i framtiden också, säger Niclas Beermann teknisk chef på Mörbylånga kommun.

Ett torrt år

Eftersom att Öland inte har några sjöar och det har varit ett mycket torrt år uppstår brist på vatten. Kommunerna kontrollerar de tillrinningsområden som finns med jämna mellanrum och den senaste tiden har det inte varit någon tillrinning.

– Grundvattennivån är väldigt låg i Kalmar och längst kusten. Vi har vatten nu men det kan bli problem till hösten och nästkommande år, berättar Niclas Beermann.

I eftermiddag kommer en presskonferens att hållas i Mörbylånga angående vattenbristen på Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet