Ölandsbron 40 år i helgen

Uppdaterad
Publicerad

En pigg 40-åring eller ett ständigt pågående renoveringsprojekt. Ja, hur är det egentligen med Ölandsbron?

Den har vittrat och spruckit och lagats. Och här har bilister köat och trängts. Nu i helgen var det 40 år sen den stod klar. Ölandsbron – som var Europas längsta bro när den byggdes.

Och under de 40 åren har bron reparerats flera gånger  – sammanlagt för en miljard kronor i dagens penningvärde.  Och Adriano Maglica som är broförvaltare på Trafikverket säger att en del av de reparationerna beror på att man inte hade tillräcklig kunskap när bron byggdes.

– Kännedomen om den aggressiva miljön här fanns inte vid den här tiden. Miljön klassades inte som en marin miljö vid byggandet, säger Adriano Maglica.

Allra först ut över bron var Hans Ekholm.  Han körde där flera månader innan den öppnades för allmänheten. Då var bron hans arbetsplats och saknade både räcken och belysning.

Ölandsbron – fakta

Ölandsbron är 6072 meter lång.

Det råder gång och cykelförbud över bron

Hastigheten på bron bestäms efter trafiken, väder och väglaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.